Se schimbă legea în România, pentru toți șoferii: altă limită de viteză, alte amenzi, penalități noi

de: Alexandru Puiu
23 11. 2021
politia-autostrazi

Traficul din România este unul incredibil de agresiv, șoferii români fac flash-uri, dau claxoane și pun o presiune semnificativă pe ceilalți participanți la trafic. În mod oficial, astfel de gesturi nu erau tolerate nici în trecut, dar, de acum înainte, te vor costa scump.

În contextul în care există un haos semnificativ pe străzile din țara noastră, iar această realitate se reflectă într-un număr fabulos de accidente, autoritățile se gândesc să umble la amenzi. La inițiativa Poliției Române, în următoarele luni, vor exista sancțiuni mult mai costisitoare pentru pentru manifestările de agresivitate din trafic, dar și pentru o viteză peste limita legală.

Reguli noi pentru șoferii români, amenzi mai mari

România este pe ultimul loc în Europa din prisma siguranței rutiere. Din acest motiv, vor exista amenzi de până la 2900 de lei pentru flash-uri, slalom printre autoturisme sau alte șicane în trafic, în cazul în care se va legifera noul proiect al Poliției pentru modificare Codului Rutier.

Deși s-ar putea să ți se pară o noțiune abstractă, ”conducerea agresivă” este acum menționată în lege și se va taxa. Nu de alta, dar poate produce consecințe deosebit de grave, iar conceptul era absent din lege.

Dacă depășești viteza legală cu 50 de kilometri pe oră, permisul îți va fi suspendat pentru 90 de zile. O nouă limită de viteză este de asemenea menționată. „Pentru depășirea vitezei cu mai mult de 70 de kilometri se atrage suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile”, a spus Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR.

Pedepse mai aspre sunt menționate în proiectul legislativ și pentru alte acțiuni, precum neacordare de prioritate sau depășire ilegală. În prezent, într-o astfel de situație, rămâi fără carnet pentru 30 de zile. Se dorește dublarea acelei valor. Noul Cod Rutier ar putea intra în vigoare înainte de finele anului.

În privința redobândirii dreptului de a conduce în avans, intervalul de suspendare nu va mai putea fi redus decât cu o treime și doar dacă nu ești șofer începător. În continuare, trebuie să fi fost declarat admis la un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație. “La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții, se reduce cu o treime (…)”, se menționează în proiectul de act normativ.

Nu în ultimul rând, nu vei putea cere reducere perioadei de suspendare dacă ai condus sub influența alcoolului sau ai depășit viteza maximă legală cu mai mult de 70 km/h.